Beautiful Boy

I watched Beautiful Boy yesterday evening. The title is lifted from the words of the father of the ‘Beautiful Boy. The film is based on David Sheff’s bestselling memoir “Beautiful Boy: A Father’s…

Smartphone

独家优惠奖金 100% 高达 1 BTC + 180 免费旋转




Wat is een supply chain?

Heb je ooit nagedacht over de afkomst van het vlees wat jij heb gegeten? Of waar de wol van jouw trui vandaan komt? Hier heb je vaak geen antwoord op, soms weet de slager of winkel waar jij het heb gekocht wel, maar is de informatie niet verifieerbaar voor jou. Jij, als consument koopt jouw product bij een winkel, maar achter de winkel is een behoorlijke netwerk van bedrijven, die samen werken om de producten in elkaar te zetten en leveren aan jou. Dit keten wordt de “supply chain” genoemd.

Neem kleding als voorbeeld. De schakels binnen het supply chain van de kledingindustrie bestaat uit volgende:

Wereldwijd bestaat de kledingketen uit miljoenen mensen, tonnen water, gewassen, chemicaliën en olie. Dit maakt het moeilijk voor producenten en kledingmerken om te vinden waar de verschillende onderdelen van hun producten vandaan komen. De vraag naar verhoogde snelheid, hoog volume en goedkopere consumptie neemt met elke dag langer toe. Hierdoor wordt de transparantie van een ethische supply chain aangetast.

Er zijn drie typen stromingen binnen de supply chains:

De Supply Chain Management (SCM) bevat de planning en uitvoering van de verschillende processen, om van ruw materiaal tot eindproduct bij de consument te komen.

Hoewel dit theoretisch gezien eenvoudig lijkt, is het in de praktijk anders. Het onderhouden van een supply chain kan zelfs voor kleine organisaties vervelend zijn. Wanneer je transparantie wilt, wordt dat ingewikkelder op te vragen naarmate je als organisatie groeit.

Blockchain wordt vaak in een adem genoemd met bitcoins. Bitcoin maakt gebruik van een blockchain. Dit, omdat bitcoin niet kan bestaan zonder meerdere miners. Miners houden namelijk het netwerk — oftewel de blockchain levend. Dit doen zij door hun computerkracht in te leveren, in ruil voor de transactiekosten. Wanneer een gebruiker een bitcoin transactie uitvoert, zullen meerdere miners de transactie bevestigen. Iedere miner heeft als het ware een kopie van de transactie-geschiedenis van Bitcoin, oftewel de blockchain op zijn computer.

Doordat er meerdere miners zijn die de transactie hebben bevestigd en een kopie van de blockchain hebben, heeft blockchain een gedecentraliseerd aspect. De gedecentraliseerde aspect biedt namelijk vertrouwen dat de transactie legitiem is, het is immers door meerdere miners opgeslagen. Dit bemoeilijkt fraude, aangezien een transactie niet gewijzigd of ongedaan gemaakt kan worden, dat wordt immers als ongeldig gezien.

Om een voorbeeld te geven: een bank heeft namelijk alle transacties op een centrale plaats, in een database. Bij Bitcoin is alle transactie verspreid op meerdere plaatsen, bevestigd door meerdere miners.

In andere woorden: een blockchain is een gedecentraliseerde verzameling van data, die opgeslagen wordt in volgorde van wanneer die data is binnengekomen. De data is niet aan te passen of te manipuleren waardoor het gezien wordt als een objectieve dataset.

Bitcoin is niet de enige blockchain dat bestaat. Op het moment bestaan er talloze blockchains waaronder Ethereum. Net zoals Bitcoins worden Ethereum-transacties bevestigd door meerdere miners, en hebben zij ook een kopie van de blockchain. Wat Ethereum anders maakt dan Bitcoin, is dat zij het gebruik van smart contract mogelijk maken.

Door smart contract zijn er talloze mogelijkheden bedacht in combinatie met de blockchain. Een smart contract is te vergelijken met een digitaal contract: als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, simpelweg door de logica op te schrijven in enkele regels code, wordt de transactie uitgevoerd door de Ethereum miners.

Een smart contract kan onder andere het volgende:

Sinds de komst van Smart Contract op het Ethereum blockchain, zijn de mogelijkheden om de blockchain te gebruiken gegroeid. Waar het met de komst van Bitcoin het gebruik was als complementaire valuta, oftewel Store of Value, is blockchain nu aanwezig in zelfs advertentie industrie.

In juli 2018 heeft Gartner een hype cycle opgesteld voor organisaties die zich bezighouden met blockchain. Zoals al wordt weergegeven in de afbeelding, zijn er talloze gebieden waarin blockchain wordt betrokken. In dit artikel focussen wij ons voornamelijk op de supply chain, diens plateau zal bereikt worden in 5 tot 10 jaar en bevindt zich momenteel in “peak of inflated expectations”. Dit houdt in dat de verwachtingen wat betreft blockchain in de supply chain opgeblazen zijn.

Blockchain heeft zo zijn voor- en nadelen. De voordelen zijn de distributie over het hele netwerk in plaats van op een centraal punt, stabiliteit van het netwerk en de betrouwbaarheid.

Gedistribueerd
Aangezien blockchaingegevens vaak worden opgeslagen in duizenden apparaten op een gedistribueerd netwerk, zijn het systeem en de gegevens zeer goed bestand tegen technische storingen en kwaadaardige aanvallen. Elke netwerkknooppunt is in staat om een kopie van de database te repliceren en op te slaan. Daardoor is er geen enkel punt van storing: een enkel netwerkpunt dat offline gaat heeft geen invloed op de beschikbaarheid of veiligheid van het netwerk als geheel.
Veel conventionele databases zijn daarentegen afhankelijk van één of enkele servers en zijn kwetsbaarder voor technische storingen en cyberaanvallen.

Stabiliteit
Het is zeer onwaarschijnlijk dat bevestigde blokken worden teruggedraaid, wat betekent dat zodra gegevens in de blockchain zijn geregistreerd, het zo goed als onmogelijk is om ze te verwijderen of te wijzigen. Dit maakt de blockchain tot een geweldige technologie voor het opslaan van financiële gegevens of andere gegevens waarbij een ‘papieren spoor’ nodig is, omdat elke wijziging wordt bijgehouden en permanent wordt vastgelegd op een gedistribueerd en openbaar netwerk.

Betrouwbaar systeem
In de meeste traditionele betaalsystemen zijn transacties niet alleen afhankelijk van de twee betrokken partijen, maar ook van een intermediair — zoals een bank, creditcardmaatschappij of betaalprovider. Bij het gebruik van blockchaintechnologie is dit niet langer nodig omdat het gedistribueerde netwerk van knooppunten de transacties verifieert via een proces dat bekend staat als mining. Om deze reden wordt de blockchain vaak aangeduid als een ‘vertrouwenloos’ systeem.
Daarom lost een blockchain het risico van vertrouwen in een organisatie in één keer op en verlaagt het ook de totale kosten en transactiekosten doordat er geen tussenpersonen of derden nodig zijn.

Echter zijn er ook nadelen aan gebruik van blockchain. De zwaktepunt is dat een georganiseerde 51% attack het hele netwerk kan neerhalen of de integriteit van data kan betwisten en het niet kunnen wijzigen van gegevens.

51% attack
Het consensusalgoritme van Proof of Work dat de Bitcoin- en Ethereum blockchain beschermt, heeft in de loop der jaren bewezen zeer efficiënt te zijn. Er zijn echter een paar potentiële aanvallen die kunnen worden uitgevoerd tegen blockchainnetwerken en daarvan zijn 51% aanvallen de meest bekende. Een dergelijke aanval kan zich voordoen als één entiteit meer dan 50% van de rekenkracht op het netwerk onder controle heeft, waardoor zij uiteindelijk het netwerk zouden kunnen verstoren door het opzettelijk uitsluiten of wijzigen van het bevestigen van transacties. Ondanks dat dit nog niet is voortgekomen bij Bitcoin of Ethereum, is dit nog steeds een risico en mogelijkheid.

Het wijzigen van gegevens
Een ander nadeel van blockchain systemen is dat als er eenmaal gegevens aan de blockchain zijn toegevoegd, het onmogelijk is om deze aan te passen. Hoewel stabiliteit een van de voordelen van blockchain is, is dat niet altijd een goed iets. Het veranderen van blockchaingegevens of -code is zeer veeleisend werk.

Door middel van blockchain en smart contracts kan elk product een eigen unieke ID (identiteit) krijgen. Aan dit ID kan data worden gekoppeld dat, in tegenstelling tot een database, niet veranderbaar is en niet uitwisbaar. Data is dan bijvoorbeeld, temperatuur, locatie en/of afkomst. In de onderstaande video van DNV-GL wordt duidelijk weergegeven wat terugkomt in de supply chain.

Tijdens het produceren van wijn wordt van alles bijgehouden. Deze data wordt steekproefsgewijs bevestigd door third-party audits van bijvoorbeeld DNV-GL. Ook zullen dan certificiteringsorganisaties (zoals ISO) langskomen om te bevestigen dat er volgens bepaalde standaarden wordt gewerkt. Wanneer de bedrijf certificaten ontvangt, zullen de certificeringsorganisaties de certificaten op de blockchain zetten. Immers doordat zij de transactie hebben uitgevoerd, niet de wijnproducent, kunnen wij geloven dat de wijnproducent op deze manier zijn wijn produceert.

In deze afbeelding valt te zien op welke datum Curtefranca Rosso D.O.C zijn certificaten heeft ontvangen voor de Vigna Santella Del Gröm fles wijn. Ook kunnen wij uit de transactie halen dat het bedrijf 100% vernieuwbare energie heeft gebruikt.

Uit het gebruik van MyStory toepassing is het duidelijk te zien dat het gebruik van blockchain kan leiden tot een transparante supply chain. Wij kunnen immers in zien waar de wijn is geproduceerd en wanneer, hoe lang de wijn heeft zitten rijpen en of er schone energie is gebruikt bij de wijn.

Schermweergave van Bright Code dApp.

Uit de schermweergave kun je zien dat de temperatuur is opgemeten tijdens transport van jouw pakje melk. Dit inclusief de tijdstippen.

Bright Code is actief in China op dit moment. MyStory is actief in Europa, voornamelijk met Italiaanse producenten.

NFC chip dat de link bevat naar productsinformatie, van een custom-edition schoenen, ontworpen door SBTG.

Voedselwaren is niet de enige toepassing voor supply chain en blockchain. Kleding past namelijk hier ook in. Er zijn designers die gebruik maken van de blockchain, om aan te geven dat zij werkelijk deze product hebben gemaakt en dat jij, als consument, een legitieme product heb aangeschaft. Als voorbeeld is SBTG, oftewel Sabotage. Zij hebben in directe samenwerking met Vechain een aantal producten uitgebracht, dat met blockchain te tracken is.

SBTG is een designer dat bestaande schoenen aanpast om customized edities te verkopen. Zo hebben zij recentelijk limited edition “Game of Thrones” schoenen gemaakt. Om te bewijzen dat zij de limited edition hebben gecrëerd, hebben zij een NFC chip in de schoen gezet.

Met Beantrackr wilt Tony’s Chocolonely de supply chain inzichtelijk maken voor alle stakeholders: consumenten, boeren, coöperaties, lokale handelaars, internationale handelaars en fabrieken. Dit betreft overigens een ontwikkeling, het is nog niet geïmplementeerd.

Zoals eerder vermeld in dit artikel had Arket beanies op blockchain. Deze beanies zijn tot op heden nog steeds te koop in Nederland.

De supply chain bestaat uit een merk dat een product ontwerpt, bronnen van de ruwe materiaal, fabrikanten, distributienetwerk en logistiek. Binnen de supply chain gaat het om materiaal, informatie en geldgegevens.
De management van het supply chain bevat de planning en de uitvoering van de verschillende processen, om zo van ruw materiaal tot eindproduct bij de consument te eindigen.

Blockchain wordt vaak in een adem genoemd met bitcoin, terwijl bitcoin gebruik maakt van de blockchain. Terwijl bitcoin juist van de blockchain netwerk gebruik maakt: meerdere miners hebben een eigen kopie van het hele netwerk en bevestigen transacties. Bij Bitcoin is een transactie door meerdere partijen verwerkt en bij meerdere miners opgeslagen, terwijl bij een bank transactie de transactie wordt verwerkt en opgeslagen op een centraal punt: bij de banken zelf.

In andere woorden: een blockchain is een gedecentraliseerde verzameling van data, die opgeslagen wordt in volgorde van wanneer die data is binnengekomen. De data is niet aan te passen of te manipuleren waardoor het gezien wordt als een objectieve dataset.

Naast Bitcoin bestaat ook Ethereum, een smart-contract platform dat net wat meer kan dan het Bitcoin netwerk aan kan. Door het gebruik van smart contract kunnen wij een account beheren met meerdere deelnemers en een transactie uitvoeren, wanneer een bepaalde percentage deelnemers hiermee instemt. Ook kunnen overeenkomsten, oftewel digitale vormen van contracten, worden beheerst. Informatie over toepassing kan ook bewaard worden op de blockchain.

De voordelen van een blockchain netwerk is dat het een gedistributeerd netwerk is, meerdere miners houden door middel van Proof-of-Work de Bitcoin- of Ethereum blockchain levend. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat transacties worden teruggedraaid, wat stabiliteit en vertrouwen biedt aan het systeem.

Echter zijn er nog steeds nadelen. De blockchain netwerk is kwetsbaar voor een 51% attack, wat inhoudt dat een entiteit of meerderen, samen die +50% van de computingpower bezitten van een blockchain netwerk, een aanval uitvoeren. Door de gedecentraliseerde karakter en het feit dat iedereen een miner kan worden, maakt dit onwaarschijnlijk dat het succesvol zal gebeuren. Een ander nadeel is dat na het invoeren van data, en het doorvoeren op blockchain, je de gegevens niet meer kan wijzigen.

Door middel van blockchain en smart contracts kan elk product een eigen unieke ID (identiteit) krijgen. Aan dit ID kan data worden gekoppeld dat, in tegenstelling tot een database, niet veranderbaar is en niet uitwisbaar. Data is dan bijvoorbeeld, temperatuur, locatie en/of afkomst.

Op dit moment zijn er decentrale applicaties (dApps) beschikbaar zoals MyStory in Italië en Bright Code in China. Beiden richten zich op transparantie in de supply chain van drinkwaren en zijn ontwikkeld door DNV-GL Digital Assurance in samenwerking met VeChain.

Verder wordt in Nederland volop geëxperimenteerd met gebruik van blockchain. Je kunt crypto gebruiken als betaalmiddel, bijvoorbeeld de Nederlandse Gulden bij HappyTaxi. Ook kun je een QR barcode scannen van een fles sinaasappelsap bij Albert Heijn om de afkomst en de logistieke traject in te zien. Tony’s Chocolonely heeft geëxperimenteerd met blockchain in samenwerking met Accenture en Chainpoint. Beantrackr oplossing is echter nog niet in implementatie.

De hoofdvraag van dit artikel luidt “Kan blockchain de supply chain transformeren?” Wij denken dat blockchain de supply chain niet zal transformeren maar het zal wel een waardevolle toevoeging zijn voor de supply chain. Al zou het intern gebruikt worden, dus business-to-business, is het nuttig om de vertrouwen tussen de stakeholders onderling in een supply chain te versterken. Dit komt door de decentrale karakter van de blockchain, want eenmaal als je gegevens heb ingevoerd, kun je het niet wijzigen. En iedereen kan inzien wanneer bepaalde gegevens is ingevoerd.

Dit artikel is geschreven door Karim Elzeny.

Add a comment

Related posts:

Implementing and Testing a Feed Forward Neural Network

I implemented and tested a feed forward neural network using pytorch in this project. (Link to Github Repo of Source Code). I tested my implementation using, AND, OR, NOT and XOR networks. The…

On A Decade of Grief and Growth

My heart is tender this morning. This day in June, it marks ten years since the day my mother left us. My mother June. We sat with her on the couch while she took her last breaths, surrounding her in…

4 Benefits of Flexibility to Boost Your Performance and Motivation

Flexibility is key to staying motivated and performing better. When you’re able to work from home, it can help your productivity and performance. In addition to that, working from home can help you…